Stari predmeti

OVO JE STRANICA ZA STVARI KOJE POLAKO NESTAJU

RAZBOJ ZA TKANJE

Ovo je razboj za tkanje PROIZVODA OD VUNE. Ovce polako nestaju sa prostranih planinskih pašnjaka, pa i ova sprava polako odlazi u zaborav. A dekice, ponjave, krpare, ćilimi, se sve ređe mogu videti u seoskim domaćinstvima. Šare na radovima tkalja su zavisile do maštovitosti vrednih tkalja.

 
 

ŠPORET NA DRVA "BOSANAC"

Stari šporet na čvrsto gorivo – drvo, takozvani „bosanac“ Ovakve šporete je u Bijelom Polju pravio vrsni majstor Tomić. Bilo je to u vremenu tokom šezdesetih, i sedamdesetih. Sećam se ja i dobre stare furune, napravljene od limenog bureta u kojem je bio katran, e pa to su bila vremena za kojima se mnogi od nas sa tugom sećaju… Pa evo , ono kada su i šibice bile nekako retke i kada se u bosanca zapretalo malo žara, i eto ujutru se lako ložila vatra….

 

Fine Food Cuisine

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

The Best Experience Ever

"Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo"
Chris Jones
Travel Blogger

Savour Your Next Holiday